Att tänka på när man ska flytta ihop 

Att flytta ihop är en naturlig övergång för många par och något att se fram emot. Om du och din partner väl bestämt er för att flytta ihop är det lätt att fasta i all planering och logistik som ska gå ihop. Det är viktigt att ni även diskuterar ett antal saker med varandra innan ni flyttar ihop, för att det ska gå så bra som möjligt att bo tillsammans. 

  1. Prata pengar

Även om ni tänkt dela jämnt på alla kostnader är det fortfarande viktigt att diskutera ekonomi. Hur tråkigt det än låter är det bra att prata om det innan ni flyttar ihop, så ni vet hur ni ska göra när ni väl flyttat ihop. Sambos kan göra lite olika beroende på hur situationen ser ut. Vissa delar lika på alla utgifter, medan vissa delar på dem procentuellt beroende på inkomst. I vissa relationer kan en partner ansvara för vissa räkningar, medan den andra partnern ansvarar för de andra. Tänk även igenom hushållsutgifter så som kostnader för mat. Vissa väljer att swisha varandra varje gång en betalning görs och andra använder vissa appar som kan räkna ut skillnaderna mellan er. En smart lösning som vissa sambos gör är att skaffa ett gemensamt konto där de för över pengar varje månad. Sedan kan man sätta autogiro eller ha e-faktura på räkningarna till det kontot. Det kan även finnas pengar på kontot till att handla mat varje vecka, tanka bilen eller andra kostnader. Gör en uppfattning för hur mycket pengar som behövs varje månad och avrunda uppåt. 

  1. Planera sysslor i hemmet

Innan ni flyttar ihop kan det vara bra om ni diskuterar de praktiska sysslorna i hemmet. Vem ska göra vilka sysslor? Till en början kanske ni vill dela lika på allt om det inte är någon syssla som någon av er absolut avskyr. Bestäm hur ofta bostaden ska städas och hur ni planerar handlingen. Hur ni lägger upp vardagen beror till stor del på hur era liv ser ut. Om ni har fasta jobb med fasta, tydliga tider, kan det vara enklare att lägga upp ett regelbundet schema. Exempelvis att handla på fredagar, städa på lördagar och tvätta på söndagar. Om ni jobbar på ett jobb med mer oregelbundet schema kan det vara klurigare att lägga upp ett schema. Ni får göra det bästa av situationen och lägga upp en planering som passar er. 

  1. Inred tillsammans

När ni väl flyttar ihop ska det vara ert gemensamma hem. Inred därför hemmet tillsammans. Köp saker tillsammans och försök hitta en gemensam stil som känns bra för er båda. 

  1. Diskutera kring gäster och fester

Något som kan bidra till konflikter i hushåll är hur man tänker kring gäster och fester. Hur ofta tycker du respektive din partner att det är okej att ta hem gäster? Alla människor är olika och behöver olika mycket egentid. Prata därför om det med din partner för att undvika framtida konflikter. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.